Höstig paj – Rödbets och getostpaj

Höstig paj – Rödbets och getostpaj

with Inga kommentarer

En god höstig paj som passar både till vardag och fest. Till vardagsmåltiden passar pajen bra med våran Kalkonring (falukorvslik både till smak och utseende, med hög kötthalt och gjord på endast kalkonkött). Till festmåltiden passar pajen t.ex. med skivat varmrökta kalkonbröst, som serveras med en kall sås av turkisk yoghurt smaksatt med honung. Ett annat passande tips är att steka kalkonskivor som toppas med yoghurtbollar från Nablus mejeri.

6 – 8 port.

Pajdeg:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

1 gul hackad lök

100 g färsk spenat

400 – 500 g kokta rödbetor i klyftor

4 ägg

2 dl créme fraiche

1 dl mjölk

1 tsk torkad rosmarin

2 msk flytande eller smält honung

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

100 g riven getost

½ dl pumpakärnor

 

Gör så här:

  1. Koka rödbetorna. Spola sedan med kallt vatten, skala och skär dem i klyftor.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Arbeta samman mjöl, smör och vatten till en smidig deg, gärna i en mixer.
  4. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min.
  5. Förgrädda sedan pajskalet 10 min.
  6. Fräs den hackade löken i smör och lägg i botten på det förgräddade pajskalet.
  7. Lägg sedan spenatblad och de klyftade rödbetorna i pajskalet.
  8. Vispa samman ägg, créme fraiche, mjölk, rosmarin, honung, salt, peppar och riven getost. Häll blandningen i pajskalet.
  9. Strö över pumpakärnor och grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Leave a Reply