Ugnsstekt kalkon med svampsmör

Ugnsstekt kalkon med svampsmör

with Inga kommentarer

Följande receptet har vi gjort på helt kalkonbröst, men det passar även till hel kalkon och kalkonfilé.

10 pers.

2-2,5 kg kalkonbröst

smör till stekning

salt, svartpeppar

Svampsmör

1 gul lök

200 g champinjoner eller kantareller

smör till stekning

salt och svartpeppar

1 msk repad färsk timjan

1 tsk vitvinsvinäger

50-75 g mjukt smör

Sås

Sky från formen med svamp och lök

2 burkar créme fraiche

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Finhacka löken och svampen. Fräs lök och svamp mjukt i lite smör. Låt svalna något.
  3. Krydda fräset med salt, peppar och tillsätt timjan och vinäger. Rör ihop med smöret.
  4. Bryn kalkonbröstet runt om, krydda med salt och peppar.
  5. Fördela svampsmöret under skinnet, ovanpå och under kalkonbröstet.
  6. Lägg bröstet på några timjankvistar i en ugnsfast form.
  7. Stek i ugn till innertemperatur 67 grader, ca 2-2,5 timmar.
  8. Låt vila ca 30 min innan köttet skivas.
  9. Gör under tiden såsen. Häll den sky som bildats i formen i en kastrull och tillsätt créme fraiche och låt koka upp.
  10. Servera kalkonen med såsen, klyftpotatis och gröna bönor.

Leave a Reply