Passande recept för julens alla middagar. Super god och enkel sås som görs av mixat äpple och rosmarin, som bakats tillsammans med köttet i ugnen. Servera köttet och såsen med en vintrig potatisgratäng med kål. Passar både med vitkål eller grönkål, färgen man vill ha på gratängen som får avgöra.
6-8 port
Kalkonfilé med äpple- och rosmarinsås
1 – 1,5 kg kalkonbröst eller kalkonfilé
2-3 vitlöksklyftor
3 msk dijonsenap
2 msk japansk soja
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk rapsolja
2 tsk salt
¾ tsk svartpeppar
4 fasta röda äpple
1 ½ dl vatten
2-3 dl grädde
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Blanda pressad vitlök, senap, soja, rosmarin, olja, salt och peppar till en marinad.
- Bryn köttet runt om och pensla på marinaden.
- Lägg köttet i en ugnsfast form tillsammans med äpplena skurna i klyftor och häll på vattnet.
- Ställ in i ugnen och låt köttet stå till en innertemperatur på 67 grader, ca 1,5 timme.
Sås:
- När köttet är färdigt, häll allt från den ugnsfasta formen i en kastrull och mixa samman.
- Tillsätt grädde till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kalkonen och såsen med ugnsrostade rotfrukter, potatisgratäng och en sallad eller gröna bönor
Potatisgratäng med kål
600 g potatis, skalad och skivad
400 g vitkål eller grönkål, strimlad
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk salt
1 krm peppar
smör
5 dl matlagningsgrädde grädde (15%)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda samman alla ingredienser utom grädden i en skål.
- Smörj en ugnssäker form, lägg sedan potatis och kålblandningen i formen och häll över grädden.
- Grädda potatisgratängen mitt i ugnen ca 40-50 minuter.