Kalkonfilé med äpple- och rosmarinsås samt Potatisgratäng med kål

Kalkonfilé med äpple- och rosmarinsås samt Potatisgratäng med kål

with Inga kommentarer

Passande recept för julens alla middagar. Super god och enkel sås som görs av mixat äpple och rosmarin, som bakats tillsammans med köttet i ugnen. Servera köttet och såsen med en vintrig potatisgratäng med kål. Passar både med vitkål eller grönkål, färgen man vill ha på gratängen som får avgöra.

6-8 port

 

Kalkonfilé med äpple- och rosmarinsås

1 – 1,5 kg kalkonbröst eller kalkonfilé

2-3 vitlöksklyftor

3 msk dijonsenap

2 msk japansk soja

2 msk hackad färsk rosmarin

2 msk rapsolja

2 tsk salt

¾ tsk svartpeppar

4 fasta röda äpple

1 ½ dl vatten

2-3 dl grädde

salt och peppar

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda pressad vitlök, senap, soja, rosmarin, olja, salt och peppar till en marinad.
  3. Bryn köttet runt om och pensla på marinaden.
  4. Lägg köttet i en ugnsfast form tillsammans med äpplena skurna i klyftor och häll på vattnet.
  5. Ställ in i ugnen och låt köttet stå till en innertemperatur på 67 grader, ca 1,5 timme.

Sås:

  1. När köttet är färdigt, häll allt från den ugnsfasta formen i en kastrull och mixa samman.
  2. Tillsätt grädde till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

 

  1. Servera kalkonen och såsen med ugnsrostade rotfrukter, potatisgratäng och en sallad eller gröna bönor

 

Potatisgratäng med kål

600 g potatis, skalad och skivad

400 g vitkål eller grönkål, strimlad

1 gul lök, skivad

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk salt

1 krm peppar

smör

5 dl matlagningsgrädde grädde (15%)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser utom grädden i en skål.
  3. Smörj en ugnssäker form, lägg sedan potatis och kålblandningen i formen och häll över grädden.
  4. Grädda potatisgratängen mitt i ugnen ca 40-50 minuter.

Leave a Reply