Örtstekt kalkonfilé med ljummen potatissallad samt vitt vin- och kaprissås

Örtstekt kalkonfilé med ljummen potatissallad samt vitt vin- och kaprissås

with Inga kommentarer

8 port

1,6 kg kalkonfilé

1 citron, rivet skal

1 kruka timjan, hackad

1 kruka rosmarin, hackad

2-4 vitlöksklyftor, pressad

½ dl olivolja

2 – 3 tsk salt

½ tsk svartpeppar

Potatissallad

1 kg delikatesspotatis

500 g grön sparris, skuren i bitar

½ dl olja + ½ dl olja

2 tsk salt + ½ tsk salt

2 msk pressad citron

1 msk honung

2 krm svartpeppar

150 g färsk spenat

Kaprissås

2 msk smör

3 msk vetemjöl

2½ dl vitt vin

5 dl kalvbuljong från fond

1 msk dijonsenap

2 dl vispgrädde

1-1½ dl kapris (Obs kan uteslutas)

½ dl hackad färsk timjan

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Mixa samman örter, vitlök, rivet citronskal, salt, peppar och tillsätt oljan.
  3. Stek kalkonfilén hastigt runt om, lägg i en ugnsfast form och gnid in köttet i örtpastan.
  4. Sätt in i ugnen på 125 grader och tillaga till 67 grader innertemperatur.
  5. När köttet är färdigt låt vila 20-30 min innan det skäres i skivor.
  6. Höj ugnen till 250 grader.
  7. Potatissallad: Skölj potatisen och halvera, lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över ca ½ dl olja och strö över 2 tsk salt.
  8. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 10 min.
  9. Blanda sparrisbitarna med potatisen och tillaga ytterligare 10 min, tills potatisen är mjuk.
  10. Blanda samman ½ dl olja, citronsaft, honung, ½ tsk salt och peppar till dressingen.
  11. Kaprissås: Smällt smöret i en kastrull och vispa i vetemjölet till en jämn redning. Tillsätt vinet och buljongen under omrörning, låt koka upp. Tillsätt senap och grädde och låt sjuda ca 5 min, rör då och då. Tillsätt timjan och avrunnen kapris (Obs kan uteslutas). Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer senap.
  12. Lägg spenaten på ett stort fat och blanda med potatis och sparris. Häll över dressingen.
  13. Skiva upp köttet och garnera med örter och citron. Servera med potatissalladen samt vitt vin- och kaprissåsen.

Leave a Reply