Sommar med Toftebo Kalkon

Sommar med Toftebo Kalkon

with Inga kommentarer

Tilltugg – Olivrulle med kalkonfläsk

2 ½ dl vetemjöl

100 g smör

1 dl keso

1 burk grönaoliver

100 g kalkonfläsk

1 ½ dl riven ost

1 ägg

Havssalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Kör mjöl, smör och keso i matberedare till en deg. Kavla ut degen till ca 20×30 cm.

Finhacka oliver och kalkonkött. Fördela detta samt ost över degen.

Rulla ihop från långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över havssalt. Baka rullen i ugnen ca 20 min.

Låt rullen svalan och skiva sedan i 1 cm breda skivor. Serveras sedan kall som tilltugg till fördrinken.

 

Grillmarinader till kalkon

800 g kalkonkött, i skivor

 

Kryddigmarinad

1 lime, skal och saft

1 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

2 krm cayennepeppar

1 tsk salt

1 tsk kinesisk soja

½ dl rapsolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Tillsätt olja under omrörning.

Blanda marinaden med kalkonköttet och låt marineras ca 1 timme i kyl.

 

Örtmarinad

1 dl persilja (ett knippe)

1 vitlöksklyfta

½ citron, skal

½ dl vittvin

½ dl olivolja

1 tsk kinesisk soja

1 tsk salt

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienser med mixerstav eller i matberedare.

Blanda marinaden med kalkonköttet och låt marineras ca 1 timme i kyl.

 

Potatissallad

1 kg nypotatis

100 g färsk spenat

50 g pinjenötter, rostade

50 g parmesanost, hyvlad

Dressing

1 dl olivolja

3 msk vitvins balsamvinäger

2 tsk dijonsenap

1 tsk salt

3 krm svartpeppar

Gör så här:

Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt svalna.

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål. Häll sedan över den ljumna potatisen.

Varva potatis med spenat, pinjenötter och parmesanost i en skål eller på ett fat. Kan serveras ljummen eller kall.

 

Kall grönärtsås

2 dl gröna ärtor, kokta och kylda

1 liten vitlöksklyfta

4 basilikakvistar

2 krm salt

3 dl turkisk yoghurt

Gör så här:

Mixa samman grönaärtor, vitlök, basilika och salt.

Blanda sedan med turkisk yoghurt.

 

Jordnötssås

1 dl jordnötssmör, crunchy

1 ½ dl vatten

1 tsk socker

1 lime, skal och saft

1 krm chilipulver

1 krm salt

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.

Värm upp såsen på låg värme, precis så att den blir ljummen. Tillsätt ev. mer vatten.

 

Trevlig sommar!

Leave a Reply