Helstekt kalkonbröst med svamp & kalkonfläsk, serverat med rotselleristomp och messmörsås

Helstekt kalkonbröst med svamp & kalkonfläsk, serverat med rotselleristomp och messmörsås

with Inga kommentarer

8 pers.
1,6 kg kalkonbröst
salt o peppar
300 g kalkonfläsk, i små tärningar
150 g skogschampijoner, hackade
1 liten purjolök, strimlad
15 enbär, krossade
1 krm svartpeppar
smör till stekning
Selleristomp:
600 g rotselleri, skalad och delad i mindre bitar
600 g potatis, skalad och delad i mindre bitar
50 g smör, rumsvarmt
½  tsk salt
svartpeppar
Sås:
4 dl vatten
2 dl vispgrädde
1,5 dl messmör
2 tsk kinesisk soja
2 krm svartpeppar
2 msk Maizena majsstärkelse
Färsk timjan

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Stek kalkonfläsket, svampen och purjolöken i smör i en stekpanna ca 5 min. Tillsätt enbär och svartpeppar låt steka ytterligare 1 min.
3. Bryn kalkonbröstet med skinn i en stekpanna krydda med salt och peppar, lägg över i en ugnsfast form.
4. Lossa försiktigt på skinnet och fördela ca hälften av svamp- och kalkonfläskströsslet under skinnet resten sparas som tillbehör senare.
5. Tillaga mitt i ugnen till 67 grader innertemperatur, ca 1,5–2 timmar.
6. Stomp: Koka potatis och rotselleri mjukt i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet spara 1 dl. Stompa potatis och sellerin med smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
7. Sås: Blanda vatten, grädde, messmör, soja och peppar i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 min. Tillsätt skyn från det stekta kalkonbröstet. Red sedan såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp.
8. Låt kalkonbröstet vill ca 20 min innan det skivas upp.
9. Lägg upp kalkonköttet och strö över resten av svamp- och kalkonfläskströsslet. Garnera med färsk timjan. Servera med rotselleristomp, sås och en enkel grönsallad, ev. kokta bönor.