Helstekt kalkonbröst med färskost, örter och citron

Helstekt kalkonbröst med färskost, örter och citron

with Inga kommentarer

Serverat med rostad citronpotatis och rotfrukter samt vinsås.

10 port
2 kg kalkonbröst helt eller i filéer
salt och peppar
1 citron
200 g färskost eller ricotta
2 dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad timjan och/eller rosmarin
Sås
2 dl vitt vin
2 msk kyckling- eller kalvfond
2 brk lätt crème fraiche
ev. Maizena redning
Rostade citronpotatis och rotfrukter
1 citron
1 msk skånsk senap
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
1 påse småpotatis
5 morötter
5 palsternacka
salt, peppar
Spenatsallad med äpple och valnötter
1 stor påse spenat
2 röda äpple
100 g valnötter
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 msk vatten
½ dl olivolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125-150 grader.
2. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda färskost, örter och citronskal samt 1 tsk salt och 1 krm peppar.
3. Bryn kalkonbröstet runt om på spisen, salta och peppra.
4. Lägg kalkonbröstet i en ugnsfastform och tryck in färskost blandningen under skinnet, skiva citronen tunt och lägg på kalkonbröstet, ev. tillsammans med någon timjan- eller rosmarinkvistar.
5. Sätt in mitt i ugnen och tillaga till 67 grader innertemperatur, ca 2 timmar.
6. Sås: Mät upp vin, fond och crème fraiche i en kastrull och tillsätt skyn från köttet. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. För tjockare sås red av med Maizena redning.
7. Rostade rotfrukter: När köttet är klart höj ugnstemperaturen till 225 grader.
8. Tvätta citronen och riv citronskal och vitlök. Blanda med senap, persilja och olivolja.
9. Skala potatis och rotfrukter, skär i klyftor och stavar. Blanda med citron och örtblandningen.
10. Bred ut rotfrukterna på en plåt, salta och peppra. Rosta i ugn ca 30 min.
11. Gör under tiden iordning sallad, hacka äpplet och lägg på ett fat tillsammans med spenat och valnötter. Blanda övriga ingredienser till dressingen. Vid serveringen häll över dressingen.
12. Skiva köttet och servera med citronrostade rotfrukter, spenatsallad och vinsås.
Ett tips, köttet fungerar även bra att servera kallt tillsammans med de varma rotfrukterna och den varma såsen.