Höstmiddag

Höstmiddag

with Inga kommentarer

Helstekt kalkonfilé med svamptopping serverat med citronmorötter, citron- och örtsmör samt ugnsrostad potatis. Och till efterrätt kanelparfait med lingonkolasås.

8- 10 pers.

 

Helstekt kalkonfilé med svamptopping

2 kg kalkonbröst med skin

smör

salt och svartpeppar

½ dl finhackade örter (t.ex. persilja, dragon och timjan)

1 citron, finrivet skal

2 vitlöksklyftor, skalade och rivna

1 dl olivolja

Topping

200 g kalkonfläsk, tärnat

3 dl kantareller el champinjoner

smör

salt

½ dl slätbladig persilja, finhackad

Gör så här:

Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kalkonbröstet. Salta och peppra.

Blanda örter, citron, vitlök och olja i en form och lägg ner köttet i blandningen, gnid in köttet med blandningen. Låt köttet marinera i några timmar i kylen.

Sätt ugnen på 125 grader. Placera formen med köttet i ugnen och stek tills innertemperaturen är 67 grader.

Ta ut och låt köttet vila i 10-15 min under folie. Skiva upp köttet vid servering.

Topping: Stek kalkonfläsket och låt det ev. rinna av på lite hushållspapper. Ansa (champinjonerna, dela i fyra delar) och stek svampen i lite smör och salta. Blanda fläsk, svamp och örter.

Toppa det skivade köttet med blandningen och servera.

 

Morötter med citrondressing

ca 10 morötter

Citrondressing

2 citroner, rivet skal och saft

3 msk vitvinsvinäger

2 msk slätbladig persilja, finhackad

3-4 msk olivolja

salt och svartpeppar

Gör så här:

Tvätta morötterna noga och dela i två el tre delar, beroende på storleken.

Koka morötterna i lättsaltat vatten i 3-4 min, ska gärna vara lite motstånd kvar. Häll av vattnet.

Blanda citronskal, citronsaft, vinäger, persilja och olivolja i en skål. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Blanda morötterna med dressingen och lägg upp i en skål eller på ett fat.

 

Citron- och örtsmör

150 g rumsvarmt smör

½ dl färska finhackade örter (t.ex. persilja, timjan el dill)

1 citron, rivet skal

1 ½ krm flingsalt

Gör så här:

Vispa smöret vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt citronskal och örter i smöret och vispa samman smöret.

Lägg upp smöret i en skål och strö över saltet.

Servera smöret till kalkonköttet och morötterna samt ugnsrostad potatis.

 

Kanelparfait med lingonkolasås

3 äggulor

1 dl florsocker

1 ½ tsk vaniljsocker

1 ½ tsk malen kanel

3 äggvitor

3 msk strösocker

4 ½ dl vispgrädde

Lingonkolasås

1 dl strösocker

1 dl brun farinsocker

4 dl vispgrädde

2 dl lingon

Gör så här:

Vispa äggulor, florsocker, vaniljsocker och kanel pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösocker till ett vitt fast skum. Vispa grädden.

Blanda försiktigt ner grädden i kanelsmeten och vänd sist ner äggvitorna.

Klä en form med plastfolie och häll i smeten. Täck formen med plastfolie och frys i minst 4 timmar.

Kolasås: Smält strösocker och farinsocker sakta i en kastrull. Häll i lite grädde i taget och låt koka tills sockret löst sig. Blanda i lingonen och låt koka någon minut.

Ta ut parfaiten i god tid före servering och servera den med den varma kolasåsen.