Kalkonfilé med sherrysås samt rostade rotfrukter med grönkål och rödkålssallad

Kalkonfilé med sherrysås samt rostade rotfrukter med grönkål och rödkålssallad

with Inga kommentarer

8 port

1,6 kg helt kalkonbröst med skinn eller skuret i filébitar

1-2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk smör

150 g kalkonfläsk, i mindre tärningar (kan uteslutas)

 

Sås

2 dl torr sherry

4 dl vispgrädde

1 dl vatten

3 msk konc kalvfond

1 msk Maizena majsstärkelse

salt, peppar

 

Rostade rotfrukter

10-12 potatisar, i klyftor

3 morötter, i stavar

3 palsternacker, i stavar

2 msk flytande smör

1 tsk salt

100 g grönkål, i mindre bitar utan stam

¼ kruka färsk timjan

2 msk olja

½ tsk salt

 

Rödkålssallad

150 g rödkål, i tunna strimlor

2 tsk äppelcidervinäger

½ tsk salt

8-10 katrinplommon, i strimlor

1 påse spenat eller grönkål (ca 70 g)

75 g parmesan eller västerbottenost, hyvlad

½ -1 dl grovhackade rostade hasselnötter

1 msk olivolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.

Bryn köttet runt om i smör, salta och peppra. Lägg i en ugnsäkerform.

Tillaga mitt i ugnen till 67 grader innertemperatur (ca 40 min för mindre filéer och ca 1,5 timme för helt bröst). Ta ut köttet och låt vila under folie medans rotfrukterna är i ugnen.

Sås: Häll sherryn i stekpannan efter köttet stekts och låt koka upp 1 minut.

Tillsätt grädde, vatten och fond och låt koka 3 min. Smaka av med salt och peppar.

Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Häll över såsen i en kastrull och ställ åt sidan.

Stek kalkonfläskstärningarna i lite smör (kan uteslutas).

Rostade rotfrukter: Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Lägg potatisklyftor, morot- och palsternackstavar på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över flytande smör och salta, blanda runt.

Sätt plåten mitt i ugnen och rosta ca 20 min.

Under tiden, lägg grönkålsbitarna och färsk timjan i en skål och massera in olja och salt.

Efter 20 min i ugnen lägg grönkålen ovanpå rotfrukterna och rosta ytterligare 10 min. Passa så att grönkålen inte blir bränd.

Rödkålssallad: Lägg den finstrimlade rödkålen i en skål och krama in vinäger och salt.

Lägg upp spenaten på ett fat och vänd ner rödkålen. Fördela katrinplommon, ost och rostade hasselnötter ovanpå. Ringla över olja.

Skär kalkonfilén i skivor och lägg på ett fat, strö ev. över det stekta kalkonfläsket. Värm såsen och om man vill mixa den skummig med en stavmixer. Servera med de rostade rotfrukterna och rödkålssalladen.