6 pers.
1,2 kg kalkonfilé
smör
salt
peppar
Äppelcidersås
3 dl äppelcider
2 dl vispgrädde
Ca 2 msk maizena redning (för brunsås)
salt
peppar
Vitlökspotatispuré
8 stora potatisar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
50 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
salt
peppar
Bönsallad
300 g haricots verts
400 g körsbärstomater
100 g rostade mandlar
1 msk olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Bryn filébitarna i smör i en stekpanna med lock alternativt gjutjärnsgryta, krydda med salt och peppar. Häll cidern över köttet och låt sjuda under lock i ca 30 min. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Kolla så köttet är färdigt (innertemperatur 67 grader) och ta upp köttet. Låt sedan såsen sjuda och tillsätt maizena redning. Smaka av såsen med salt och peppar.
Skala potatisen och dela i mindre bitar och dela vitlöksklyftorna i bitar. Koka både potatis och vitlök i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. När potatisen är färdig kokt häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist i morötterna.
Koka haricots vertsen snabbt i saltat vatten, häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Halvera tomaterna och grovhacka mandlarna. Bland bönor, tomater, olivolja, salt och peppar i en skål och strö över mandeln.
Skiva upp köttet och servera med såsen samt vitlökspotatispuré och bönsalladen.