Kalkonfilé i äppelcidersås med vitlökspotatispuré och bönsallad

with Inga kommentarer

6 pers.

1,2 kg kalkonfilé

smör

salt

peppar

Äppelcidersås

3 dl äppelcider

2 dl vispgrädde

Ca 2 msk maizena redning (för brunsås)

salt

peppar

Vitlökspotatispuré

8 stora potatisar

2 vitlöksklyftor

3 morötter

50 g smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk

salt

peppar

Bönsallad

300 g haricots verts

400 g körsbärstomater

100 g rostade mandlar

1 msk olivolja

salt

peppar

Gör så här:

Bryn filébitarna i smör i en stekpanna med lock alternativt gjutjärnsgryta, krydda med salt och peppar. Häll cidern över köttet och låt sjuda under lock i ca 30 min. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Kolla så köttet är färdigt (innertemperatur 67 grader) och ta upp köttet. Låt sedan såsen sjuda och tillsätt maizena redning. Smaka av såsen med salt och peppar.

Skala potatisen och dela i mindre bitar och dela vitlöksklyftorna i bitar. Koka både potatis och vitlök i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. När potatisen är färdig kokt häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist i morötterna.

Koka haricots vertsen snabbt i saltat vatten, häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Halvera tomaterna och grovhacka mandlarna. Bland bönor, tomater, olivolja, salt och peppar i en skål och strö över mandeln.

Skiva upp köttet och servera med såsen samt vitlökspotatispuré och bönsalladen.