Marinerad och sesamrullad kalkonfilé med mangosallad och basmatiris

with Inga kommentarer

6 port.

1,2 kg kalkonfilé

Marinad

6 msk japansk soja

3 msk flytande honung eller sirap

1,5 msk risvinäger

½ tsk sesamolja

1-2 vitlöksklyftor, riven

3 msk riven ingefära

3 msk olja

1 dl sesamfrön

Mangosallad

1 påse ruccolasallad

1 ask fryst mango, ca 250 g

1 rödlök, tunna strimlor

1 röd chili, hackad (alt fryst hackad)

½ gurka, i bitar

1 msk riven ingefära

1 dl jordnötter, hackade

1 kruka koriander

1 lime, rivet skal

1 msk pressad lime

olivolja

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser till marinaden förutom sesamfröna. Lägg i filébitarna och låt marinera i kylen ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 125 grader.

Ta köttet ur marinaden, OBS spara marinaden.

Rulla filéerna i sesamfröna och bryn dem runt om i en het stekpanna. Lägg i en ugnsfast form och stek till 67 grader innertemperatur (ca 30 min). Alternativt grilla filéerna på grillen. Låt vila ca 20 min.

Häll marinaden i en kastrull och låt sjuda 5 min.

Gör under tiden salladen. Blanda samman mango, lök, chili, gurka, ingefära och limeskal. Lägg ruccolasalladen på ett fat och lägg över mangoblandningen. Strö över jordnötterna och koriander samt häll över limesaft och olivolja.

Skär köttet i skivor och häll över lite av den kokta marinaden, servera resten av marinaden till. Garnera med koriander och servera med mangosalladen och basmatiris.