Kalkonfilé med rökt kalkon- och örtströssel samt potatisgratäng

with Inga kommentarer

4 pers

1 l vatten

2 msk salt

ca 900 g kalkonfilé

1 msk dijonsenap

1 msk flytande honung

1 kruka färsk timjan, finhackad

150 g rökt kalkonlår

Potatisgratäng

800 g potatis

2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

2 msk olivolja

1 dl vatten

salt

svartpeppar

100 g riven lagradost

Gräslökscrème

2 ½ lätt crème fraiche

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

1 msk citronsaft

1 kruka gräslök, hackad

salt

svartpeppar

Gör så här:

Rör ihop vatten och salt i en stor skål. Lägg ner kalkonfiléerna, täck skålen med ett lock och låt köttet dra minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Skär det rökta kalkonköttet i små träningar. Blanda tillsammans med senap, honung och timjan.

Ta ur kalkonfiléerna från lagen och torka torra. Lägg i en ugnsfast form och toppa med kalkonblandningen. Stek i ugnen ca 30 min, till en innertemperatur på 69 grader. Låt köttet sedan villa innan det skärs upp.

Undertiden som köttet är i ugnen, skubba potatisen och skär i tunna skivor (gärna med mandolin). Vänd ihop potatis, vitlök, olivolja, vatten, salt och peppar i en skål. Lägg sedan ut i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolie. När köttet är klart, höj ugnstemperaturen till 225 grader och baka sedan potatisen i ugnen 20 min. Ta ut potatisen, strö över osten och grädda ca 10 min till, tills osten är smält och potatisen mjuk. Lägg på folie igen om gratängen får för mycket färg innan den är klar.

Rör ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.

Skär kalkonen i lite tjockare skivor och toppa med kalkonblandningen från formen. Servera tillsammans med gratäng, gräslökscrème och sallad och/eller förvällda haricoverts.