Kalkonfilé med blåbärssås serverad med potatis- och selleristomp och äpple och spenatssallad

with Inga kommentarer

6 pers

1 kg kalkonfilé

1 msk smör

4 krossade enbär

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Sås

75 – 100 g frysta blåbär

3 msk socker

1 ½ dl rött vin

1 ½ dl vatten

1 ½ msk kalvfond

1-2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk Maizena majsstärkelse

25 g smör

Potatis och selleristomp

6 – 8 stora mjölig potatis

300 g rotselleri

50 g smör

½ – 1 dl turkisk yoghurt

salt, peppar

Äpple och spenatsallad

3 äpple

100 g babyspenat

1 dl valnötter

3 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

salt , peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn köttet runt om i smör tillsammans med krossade enbär. Krydda med salt och peppar.

Lägg köttet i en ugnssäkerform och tillaga till 67 grader inner temp. Ca 30 min för små filéer och 1 timme för större filéer.

Skala potatis och selleri och dela i mindre bitar. Koka mjukt i lättsaltat vatten.

Gör under tiden såsen. Smält sockret tills det är gyllenbrunt. Tillsätt blåbären. Häll över vin, vatten, fond, salt och peppar. Koka utan lock ca 15 min.

Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten. Rör ner i såsen och låt koka upp. Vispa sedan ner smöret.

Häll av vattnet från potatisen och tillsätt smöret i mindre bitar. Stompa snabbt ihop tillsammans med turkiskyoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Lägg spenatbladen på ett stort fat och blanda med klyftade äpple och grovhackade valnötter. Ringla över olja och vinäger. Salta och peppra.