Påskrecept till två måltider

with Inga kommentarer

I recept nedan tillagar ni en omgång kött och sedan har ni två måltider. Första måltiden, varm kalkonfilé (utan marinad 2) med Dragonmajonnäs, Rotfruktsgratäng och Parmesan bönor. Andra måltiden, marinerad kall kalkonfilé (marinad 2) med Basilikasås, Parmesan bönor och en sallad.

Dubbelmarinerad kalkonfilé med citron och rosmarin
2 måltider (6 pers per måltid)
1,2 kg kalkonfilé, två st
2 msk smör
Marinad 1:
2 vitlöksklyfta
½ dl japansk soja
½ dl flytande honung
½ dl olivolja
Marinad 2:
1 vitlöksklyfta
½ citron
1 dl olivolja
2 msk flytande honung
2 msk finhackad rosmarin

Gör så här:

  1. Marinad 1: Skala och riv vitlöken. Vispa ihop vitlök, soja, honung och olja. Lägg kalkonfiléerna i en plastpåse och häll över marinaden. Vänd runt ordentligt och låt marinera i kylen ca 5 timmar.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Häll av marinaden från kalkonen. Stek kalkonen runt om i smör tills filéerna fått färg. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 69 grader (ca 45 min). Låt filéerna svalna.
  3. Marinad 2: Skala och riv vitlöken. Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ihop olja, citronsaft, honung, vitlök och citronskal.
  4. Skär en filé i skivor och lägg på ett fat. Häll över marinaden 2.

Rotfuktsgratäng
6 pers
600 g potatis
300 g rotselleri
2 morötter
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g riven parmesan
1 msk grov senap
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen, rotsellerin och morötterna. Riv allt grovt.
  2. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, parmesan, senap och timjan i en stor skål. Salta och peppra.
  3. Blanda ner rotfrukterna i skålen och lägg i en smord ugnsform.
  4. Tillaga i ugnen ca 35 minuter, till gratängen är gyllene och rotfrukterna mjuka.

Basilikasås
6 pers
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk rivet citronskal
½ msk honung
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Repa bladen från basilikan och skala vitlöken. Mixa basilika, vitlök och olja slätt med mixerstav.
  2. Blanda ner yoghurten. Smaka av med rivet citronskal och honung. Krydda med salt och peppar. 

Dragonmajonnäs
6 pers
2 äggulor
2 tsk grov senap
2 tsk vitvinsvinäger
salt
1 ½ dl neutral olja (raps eller solros)
2 tsk dragon

Gör så här:

  1. Vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning. Fortsätt till en tjock och krämig majonnäs.
  2. Rör ner dragonen i majonnäsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.

Parmesan bönor
6 pers
200 g frysta haricots verts
2 msk olja
½ tsk salt
25 g parmesan, riven

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Vänd runt bönorna i olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Strö över den rivan parmesanen och stek dem gyllene i ugnen, ca 20 minuter.