6-10 port
1 st kalkonbröst med skinn (1,2 kg – 1,5 kg)
1 st urbenat kalkonlår (1,0 – 1,3 kg)
4 – 5 äpple, i klyftor
1 gul lök, i klyftor
10 st katrinplommon
1 citron (rivet skal till pensling och skivor)
½ bunt persilja
2 dl äpplemust
50 g smält smör
½ – 1 msk kinesisk soja
1 msk honung
Rivet skal från en citron
½ bunt hackad persilja
Salt och peppar
Sås
3 – 4 dl stecksky
2 dl crème fraiche
½ – 1 dl grädde
1 msk honung
1 – 2 msk maizenaredning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg äpple, lök, katrinplommon, citronskivor och persilja i en långpanna. Häll över äpplemusten.
- Smält smöret och blanda i soja, honung, rivet citronskal och persilja.
- Pensla kalkonbröst och lår runt om. Salta och peppra.
- Lägg köttet ovanpå äppelblandningen.
- Sätt in i ugnen till bröstet har innertemperatur 67 – 70 grader, ca 1,5 -2 timmar.
- Ta ut köttet och låt vila 20 – 30 min.
- Häll skyn i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka några minuter och smaka av med äpplemust, honung, salt och peppar.
- Servera med ugnsrostade potatishalvor toppade med olja, salt och rosmarin samt stekt brysselkål.