Julkalkon

with Inga kommentarer

6-10 port

1 st kalkonbröst med skinn (1,2 kg – 1,5 kg)

1 st urbenat kalkonlår (1,0 – 1,3 kg)

4 – 5 äpple, i klyftor

1 gul lök, i klyftor

10 st katrinplommon

1 citron (rivet skal till pensling och skivor)

½ bunt persilja

2 dl äpplemust

50 g smält smör

½ – 1 msk kinesisk soja

1 msk honung

Rivet skal från en citron

½ bunt hackad persilja

Salt och peppar

Sås

3 – 4 dl stecksky

2 dl crème fraiche

½ – 1 dl grädde

1 msk honung

1 – 2 msk maizenaredning

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg äpple, lök, katrinplommon, citronskivor och persilja i en långpanna. Häll över äpplemusten.
  • Smält smöret och blanda i soja, honung, rivet citronskal och persilja.
  • Pensla kalkonbröst och lår runt om. Salta och peppra.
  • Lägg köttet ovanpå äppelblandningen.
  • Sätt in i ugnen till bröstet har innertemperatur 67 – 70 grader, ca 1,5 -2 timmar.
  • Ta ut köttet och låt vila 20 – 30 min.
  • Häll skyn i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka några minuter och smaka av med äpplemust, honung, salt och peppar.
  • Servera med ugnsrostade potatishalvor toppade med olja, salt och rosmarin samt stekt brysselkål.