Marinerade kalkonspett och blomkålssallad med havreris samt fetaost- och ärtröra

with Inga kommentarer

4 pers

600 g kalkonfilé eller kalkonlår skuret i bitar ca 3 x 3

1 vitlöksklyfta, pressad

½ dl olivolja

2 msk tomatpuré

½ tsk torkad koriander

1 tsk spiskummin

½ tsk cayennpeppar

1/2 tsk salt

1 röd paprika

3 små rödlök

salt och peppar

Fetaost- och ärtröra

150 g fetaost, smulad

1 ½ dl djupfrysta ärter, tinnade

2 dl matyoghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk honung

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Blomkålssallad med havreris

2 dl havreris

1 litet blomkålshuvud, skivad

2 buntar bladpersilja (ca 40g), hackad

2 salladslökar, tunt skivade

1 citron, skal och saft

½ olivolja

salt

Gör så här

  • Blanda samman olivolja, vitlök, tomatpuré och kryddor till marinaden och vänd ner köttet. Lägg i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.
  • Fetaost- och ärt röra. Kör snabbt ärterna i mixer och mixa även ner fetaost snabbt. Blanda ner yoghurten, vitlök och honung. Krydda med salt och peppar. Ställ i kylen.
  • Blomkålssallad med havreris. Koka havreriset enlig anvisning på förpackningen. Låt svalna. Koka blomkålsskivorna snabbt i lättsaltat vatten, ca 1 min. Häll av vattnet och låt svalna. Blanda i en skål citronskal, citronsaft, olivolja och salt. Blanda samman havreris, blomkål, persilja och salladslök. Häll över citron och oljedressingen.
  • Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i grova bitar.
  • Varva kalkonbitarna med lök och paprika på spetten. Krydda runt om med salt och peppar.
  • Grilla spetten över glöd eller i ugnen ca 20 min.