4 pers
600 g kalkonfilé eller kalkonlår skuret i bitar ca 3 x 3
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
½ tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk cayennpeppar
1/2 tsk salt
1 röd paprika
3 små rödlök
salt och peppar
Fetaost- och ärtröra
150 g fetaost, smulad
1 ½ dl djupfrysta ärter, tinnade
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Blomkålssallad med havreris
2 dl havreris
1 litet blomkålshuvud, skivad
2 buntar bladpersilja (ca 40g), hackad
2 salladslökar, tunt skivade
1 citron, skal och saft
½ olivolja
salt
Gör så här
- Blanda samman olivolja, vitlök, tomatpuré och kryddor till marinaden och vänd ner köttet. Lägg i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.
- Fetaost- och ärt röra. Kör snabbt ärterna i mixer och mixa även ner fetaost snabbt. Blanda ner yoghurten, vitlök och honung. Krydda med salt och peppar. Ställ i kylen.
- Blomkålssallad med havreris. Koka havreriset enlig anvisning på förpackningen. Låt svalna. Koka blomkålsskivorna snabbt i lättsaltat vatten, ca 1 min. Häll av vattnet och låt svalna. Blanda i en skål citronskal, citronsaft, olivolja och salt. Blanda samman havreris, blomkål, persilja och salladslök. Häll över citron och oljedressingen.
- Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i grova bitar.
- Varva kalkonbitarna med lök och paprika på spetten. Krydda runt om med salt och peppar.
- Grilla spetten över glöd eller i ugnen ca 20 min.