Ingredienser

4-6 portioner

  • 1 kalkonstek (kalkonlår benfri, 900g)
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Potatis

  • 900 g delikatesspotatis (små)
  • 3 msk rapsolja
  • Salt
  • 2 stora rödlök (el 3 mindre)
  • ½ msk flytande honung

Vitlöks- och örtglasyr

  • 50 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 ½ msk sojasås
  • ½ dl persilja, hackad (färsk eller frusen)
  • 4 kvistar färsk rosmarin, hackad (dra av bladen från stammen)

Getostkräm

  • 125 g mjuk färsk getost
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 krm citronzest
  • Salt

Sallad

  • Rucola
  • Citronsaft
  • Pinjenötter
  • Olivolja
  • Flingsalt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Låt nätet runt kalkonsteken sitta kvar. Bryn kalkonsteken ordentligt runt om i en stekpanna med smör, salta och peppra.

Lägg sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Stek till en innertemperatur på 70 grader, ca 45 minuter. Låt sedan köttet vila.

Potatis: Höj ugnstemperaturen till 225 grader.

Tvätta potatisen och lägg på en bakplåt med papper. Häll över 2 msk rapsolja och salta. Blanda runt och ställ in i ugnen.

Skala och skär löken i klyftor. Lägg löken i en skål och blanda med 1 msk rapsolja och honung.

När potatisen varit inne i ca 15 minuter, lägg löken på plåten och blanda runt med potatisen. Ställ tillbaka i ugnen i ytterligare ca 15 min, tills potatisen är färdig.

Vitlöks- och örtglasyr: Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt vitlök och fräs under omrörning i någon minut, tills vitlöken är mjuk och blank.

Tillsätt honung, vinäger och sojasås. Låt det koka några minuter.

Rör sedan ner den hackade persiljan och rosmarinen. Rör om och ställ åt sidan.

Getostkräm: Mosa osten med en gaffel tillsammans med lite av yoghurten, kan också vispas. Rör ner resten av yoghurten och citronzest. Smaka av med salt samt ev. mer citronzest.

Sallad: Lägg rucola på ett fat eller en skål. Toppa med några droppar citronsaft, olivolja, pinjenötter
och en nypa flingsalt.

Vid servering, ta bort nätet och skiva kalkonsteken. Ringla över vitlöks- och örtglasyren över köttet, det som blir över kan serveras vid sidan om. Servera tillsammans med potatisen, getostkrämen och salladen.