Våra kalkoner

Toftebo är en familjegård som ligger i Östra Vemmenhög i Skurups kommun. Gården drivs idag av fjärde generationen och sedan 1997 föds det upp kalkoner. Vår ambition är att på bästa sätt ta hand om djuren och därmed skapa hög kvalitet på våra produkter till dig som kund.

Kalkonkycklingarna kommer till Toftebo när de är nykläckta. Kycklingar kommer från ett kläckeri i Västergötland och släpps ut i ett varmt 38 gradigt startstall på en bädd av kutterspån där de har fri tillgång till vatten och foder. De små kalkonkycklingarna är väldigt känsliga och därför används kutterspån i början för att ge ett lågt pH-värde i bädden vilket bakterier och virus inte tycker om. Temperaturen sänks sedan gradvis fram tills att kalkonerna flyttas till nästa stall.

Kalkonerna är 7 veckor när de flyttas vidare till större stallar som är rymliga med en tjock bädd av halm och stora halmbalar där kalkonerna kan aktivera sig och picka i halmen. Även här har de fri tillgång till både vatten och foder. Ett foder som är särskilt anpassat efter kalkonernas näringsbehov. Fodret är baserat på spannmål, raps, soja, proteiner, mineraler och vitaminer. Naturligtvis ett foder helt fritt från antibiotika (antibiotika är inte tillåtet i djurfoder i Sverige).

När kalkonerna är 18–20 veckor är det tid för slakt. Innan slakten sker utförs alltid en salmonellakontroll. I Sverige har vi lagstiftning och kontroll för att se till att svenska livsmedel är fria från salmonella. Kalkonerna lastas på ett varsamt sätt från stallet till ett transportsläpp som är godkänt för djurtransport. Slakteriet ligger endast 30 minuter från Toftebo och är ett mindre familjeägt slakteri. Här sker hantering av kalkonerna varsamt med manuell hantering och enligt rådande djurskyddslagar där även en veterinär anställd av Livsmedelsverket alltid finns på plats. När kalkonerna är slaktade transporteras de till ÅkeP Fågel & Vilt i Malmö för att handstyckas och packas till oss.

Den korta transporten från gården till slakteriet samt den varsamma hanteringen av kalkonerna från stall till slakt gör att djuren är lugna. Detta gör att vi själva har kontroll, vilket är viktigt och känns bra för oss. En lugn miljö ger en ostressad kalkon som i sin tur ger bra kvalitet på köttet.

Kommentar från uppfödare Johan Hoolmé: ”Efter att ha jobbat med kalkonuppfödning sedan 1997 och sakta men säkert byggt upp uppfödningen som jag har idag, har det gjort att jag känner djuren. Är det något som inte stämmer i stallarna och för djuren, känner jag det bara av att komma in och se på dem. Jag tror detta är nyckeln till en god djurhållning och att värna om djuren samt den lugna miljön hela vägen från start till slakt är a och o”.