Ingredienser
6 portioner
- 800 g varmrökt kalkon (bröst eller
lår) - 1/2 dl rapsolja
- 1/2 dl balsamvinäger
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 dl frusen basilika
Paj
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
- 600 g potatis, kokt
- 1 purjolök
- Smör
- 4 ägg
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 150 g getost/chevre
Tomatsallad
- 8-10 tomater, i munsstora bitar
- Oliver (t.ex. Zeta Olivmix, 370 g)
- 1/2–1 dl salta nötter, grovt hackade (t.ex. mandlar rostade och saltade)
- 1 dl färsk dill, grovt hackad
- Olivolja
- Balsamvinäger
- Flingsalt
- Svartpeppar
- Sås
- 4 dl turkisk yoghurt
- 1/2 dl flytande honung
Gör så här
- Börja med balsamicoglazen. Blanda rapsolja, balsamvinäger, sirap, basilika i en kastrull. Koka upp och låt koka samman på svag värme i ca 30 min. Glöm inte blanda då och då. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
- Koka sedan potatisen till pajen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Gör pajdegen. Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg (nyp ihop för hand eller mixa i matberedare). Tryck ut degen i en pajform ca 25-28 cm i diameter och nagga. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet sedan i ugnen i 10 minuter.
- När pajskalet är färdigt sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
- Skiva och stek purjolöken mjuk i smör. Skiva den kokta potatisen i skivor.
- Lägg ett lager potatis så att det täcker botten på pajskalet. Sprid ut purjolöken över potatisen och lägg ett lager till med potatisskivor. Skiva getosten och lägg överst.
- Blanda ägg, matlagningsgrädde, salt och svartpeppar till en äggstanning. Häll över pajen.
- Ställ in i ugnen ca 35-40 minuter, tills äggstanningen stelnat.
- Till såsen, blanda turkisk yoghurt med flytande honung i en skål. Ställ svalt tills dags att servera.
- Till tomatsalladen, lägg tomaterna i en serveringsskål. Blanda med oliver och dill. Toppa med nötter, olivolja, balsamvinäger, flingsalt och peppar.
- Vid servering skiva upp det varmrökta kalkonköttet i tunna skivor. Lägg på ett fat och ringla över balsamicoglazen. Servera tillsammans med pajen, tomatsalladen och såsen. Även gott med lite
blandsallad till.
Exempel på produktnamn
Ordinarie pris
20 kr
Ordinarie pris
Försäljningspris
20 kr
Enhetspris
per