Ingredienser

6 portioner

  • 800 g varmrökt kalkon (bröst eller
    lår)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl frusen basilika

Paj

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 600 g potatis, kokt
  • 1 purjolök
  • Smör
  • 4 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g getost/chevre

Tomatsallad

  • 8-10 tomater, i munsstora bitar
  • Oliver (t.ex. Zeta Olivmix, 370 g)
  • 1/2–1 dl salta nötter, grovt hackade (t.ex. mandlar rostade och saltade)
  • 1 dl färsk dill, grovt hackad
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 dl flytande honung

Gör så här

  • Börja med balsamicoglazen. Blanda rapsolja, balsamvinäger, sirap, basilika i en kastrull. Koka upp och låt koka samman på svag värme i ca 30 min. Glöm inte blanda då och då. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  • Koka sedan potatisen till pajen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Gör pajdegen. Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg (nyp ihop för hand eller mixa i matberedare). Tryck ut degen i en pajform ca 25-28 cm i diameter och nagga. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet sedan i ugnen i 10 minuter.
  • När pajskalet är färdigt sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Skiva och stek purjolöken mjuk i smör. Skiva den kokta potatisen i skivor.
  • Lägg ett lager potatis så att det täcker botten på pajskalet. Sprid ut purjolöken över potatisen och lägg ett lager till med potatisskivor. Skiva getosten och lägg överst.
  • Blanda ägg, matlagningsgrädde, salt och svartpeppar till en äggstanning. Häll över pajen.
  • Ställ in i ugnen ca 35-40 minuter, tills äggstanningen stelnat.
  • Till såsen, blanda turkisk yoghurt med flytande honung i en skål. Ställ svalt tills dags att servera.
  • Till tomatsalladen, lägg tomaterna i en serveringsskål. Blanda med oliver och dill. Toppa med nötter, olivolja, balsamvinäger, flingsalt och peppar.
  • Vid servering skiva upp det varmrökta kalkonköttet i tunna skivor. Lägg på ett fat och ringla över balsamicoglazen. Servera tillsammans med pajen, tomatsalladen och såsen. Även gott med lite
    blandsallad till.