Ingredienser

6 portioner

  • 1,2 kg kalkonfilé (eller helt kalkonbröst)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk provencalska örter, torkade
  • 3 vitlöksklyftor

Tomatdressing

  • 1 burksoltorkade tomater, lätt torkade (180 g)
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Potatisgratäng

  • 900 g potatis, fast
  • 2 zucchini
  • 1 kruka timjan
  • 100 g västerbottensost, riven
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 vitlöksklyftor

Yoghurtaioli

  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Sallad

  • 150 g salladsmix
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g honungsrostade nötter
  • 0,5 ask vitlöksgroddar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Bryn kalkonfiléerna runt om i smör i en het stekpanna, salta och peppra. Ta upp och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda filéerna med örtkrydda samt pressa vitlöksklyftorna och strö det över. Gnid in filéerna med kryddorna och vitlöken.
  • Ställ in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 69 grader, ca 30–40 minuter. När kalkonfiléerna är klara, låt dem vila. (Om helt kalkonbröst, är tiden i ugnen den dubbla.)
  • Tomatdressing: Häll bort oljan från tomaterna och grovhacka. Repa och hacka basilikan. Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar. Blanda i tomater och basilika.
  • Skiva kalkonfiléerna och lägg skivorna på ett fat. Ringla över tomatdressingen och servera ljummet eller ställ in det i kylen till nästa dag.
  • Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°.
  • Tvätta (och ev skala) potatisen. Skär dem i tunna skivor, gärna på mandolin. Ansa och skär zucchinin i tunna skivor. Finhacka timjanen.
  • Blanda potatis- och zucchiniskivor, timjan, ost, olja, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöken
    och blanda.
  • Fördela potatis och zucchini i en ugnssäker smord form så att de står upp i ett runt mönster. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.
  • Yoghurtaioli: Blanda vitlök, majonnäs och yoghurt. Krydda med salt och peppar, smaka av.
  • Sallad: Vispa ihop olja, citronsaft, flingsalt och peppar till en dressing. Hacka nötterna grovt.
  • Lägg salladen på ett fat. Strö över nötterna och groddarna över salladen samt ringla över dressingen.