Ingredienser
6 portioner
- 1,2 kg kalkonfilé (eller helt kalkonbröst)
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk provencalska örter, torkade
- 3 vitlöksklyftor
Tomatdressing
- 1 burksoltorkade tomater, lätt torkade (180 g)
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- 2 msk vit balsamvinäger
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Potatisgratäng
- 900 g potatis, fast
- 2 zucchini
- 1 kruka timjan
- 100 g västerbottensost, riven
- 0,75 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 3 vitlöksklyftor
Yoghurtaioli
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 dl majonnäs
- 2 dl turkisk yoghurt
- 0,5 tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
Sallad
- 150 g salladsmix
- 2 msk olivolja
- 2 msk pressad citron
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 krm svartpeppar
- 100 g honungsrostade nötter
- 0,5 ask vitlöksgroddar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Bryn kalkonfiléerna runt om i smör i en het stekpanna, salta och peppra. Ta upp och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda filéerna med örtkrydda samt pressa vitlöksklyftorna och strö det över. Gnid in filéerna med kryddorna och vitlöken.
- Ställ in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 69 grader, ca 30–40 minuter. När kalkonfiléerna är klara, låt dem vila. (Om helt kalkonbröst, är tiden i ugnen den dubbla.)
- Tomatdressing: Häll bort oljan från tomaterna och grovhacka. Repa och hacka basilikan. Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar. Blanda i tomater och basilika.
- Skiva kalkonfiléerna och lägg skivorna på ett fat. Ringla över tomatdressingen och servera ljummet eller ställ in det i kylen till nästa dag.
- Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°.
- Tvätta (och ev skala) potatisen. Skär dem i tunna skivor, gärna på mandolin. Ansa och skär zucchinin i tunna skivor. Finhacka timjanen.
- Blanda potatis- och zucchiniskivor, timjan, ost, olja, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöken
och blanda. - Fördela potatis och zucchini i en ugnssäker smord form så att de står upp i ett runt mönster. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.
- Yoghurtaioli: Blanda vitlök, majonnäs och yoghurt. Krydda med salt och peppar, smaka av.
- Sallad: Vispa ihop olja, citronsaft, flingsalt och peppar till en dressing. Hacka nötterna grovt.
- Lägg salladen på ett fat. Strö över nötterna och groddarna över salladen samt ringla över dressingen.
Kalkonbröstfilé
Ordinarie pris
72 kr
Ordinarie pris
Försäljningspris
72 kr
Enhetspris
per