Ingredienser
4 portioner
- 800 g kalkonfilé (eller helt kalkonbröst)
- Smör
- 500 g gulbetor
- 900 g kål (spetskål/savojkål)
- 2 msk rapsolja
- 2 msk honung
- 2 msk hackade färsk bladpersilja
- Salt
- Flingsalt
- Färsk timjan
Marinad
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Rödvinssås
- 3 msk strösocker
- 2 msk vatten + 3 dl
- 1 gul lök
- 3 dl rött vin
- 3 msk konc kalvfond
- 1 msk rödvinsvinäger
- 10 st frysta björnbär
- 1 lagerblad
- 0,5 tsk hela svartpepparkorn
- 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
- 75 g smör
Gör så här
- Marinad: Blanda alla ingredienser. Lägg kalkonfiléerna i marinaden och låt marinera i kylen i 2–4 timmar.
- Rödvinssås: Blanda socker och 2 msk vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun färg.
- Skala och skiva löken i klyftor. Lägg löken i kastrullen och tillsätt vin, 3 dl vatten, fond, vinäger, björnbär, lagerblad och svartpepparkorn. Låt koka tills hälften återstår.
- Sila sedan såsen och häll tillbaka i kastrullen. Värm och red den med majsstärkelse utrört i lite vatten.
- När det är dags att servera, värm såsen och vispa i smöret.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta upp kalkonfiléerna från marinaden och steka hastigt runt om i en stekpanna med smör, så att den får färg på båda sidor. Lägg sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen.
- Stek till en innertemperatur på 69 grader, ca 30–40 minuter. När kalkonfiléerna är klar, låt köttet vila. (Om helt kalkonbröst, är tiden i ugnen den dubbla.)
- Under tiden som köttet vilar, gör grönsakerna. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Skär kålen i 6-8 klyftor/skivor. Lägg klyftorna på sidan på en plåt med bakplåtspapper.
- Skala betorna och skär i stora klyftor. Lägg dessa också på plåten. Ringla över rapsolja och salta, gnid in grönsakerna med oljan.
- Ugnsrosta kålen och betorna i ca 30 min, gärna tills kålen fått lite färg.
- Blanda betorna med honung och persilja. Krydda både kålen och betorna med flingsalt.
- Servera kalkonen med rödvinssåsen, betorna, kålen och gärna potatispuré. Garnera med timjankvistar.
Kalkonbröstfilé
Ordinarie pris
72 kr
Ordinarie pris
Försäljningspris
72 kr
Enhetspris
per