Ingredienser

8 portioner

  • 1,6 kg kalkonkött
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl japansk soja
  • ½ dl kinesisk soja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svart peppar

Potatisgratäng

  • 2 kg potatis, fast
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 msk smör
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 150 g chévreost

Chimichurri

  • 3 dl finhackad bladpersilja
  • 2 dl olivolja
  • ½ dl citronjuice
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 1/2 krm salt

Honungssås

  • 5 dl turkiskyoghurt
  • ½ dl honung
  • 1 krm salt
  • 10-15 valnötter

Gör så här

  • Börja med att marinera köttet, gör gärna detta några timmar innan det ska grillas. Skär kalkonköttet i lika stora portionsbitar. Vi rekommenderar att göra bitarna lite tjockare (ca 3 cm). Detta för att lättare få ett saftigt resultat när man grillar.
  • Blanda ihop olja, japansk soja, kinesisk soja, sweet chilisås, salt och peppar i en stor skål. Lägg ner köttet i skålen och blanda runt. Ställ i kylen tills det är dags att grilla. Ta gärna fram köttet en stund innan.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tvätta och skiva potatisen och löken tunna skivor. Om potatisen inte är jordig så rekommenderar jag att inte skala den.
  • Värm smör i en stor kastrull. Fräs löken tillsammans med pressad vitlök en liten stund, utan att det tar färg. Tillsätt potatisen sedan och rör runt.
  • Tillsätt sedan grädde, mjölk, smulad chévreost, salt och peppar. Låt koka upp och småputtra på svag värme ca 15 minuter.
  • Häll över allting i en stor gnssäker form. Grädda i ugnen 30-45 minuter tills potatisen är klar.
  • Undertiden gratängen är i ugnen, förberedd såserna. För chimichurrin, rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
  • För honungssåsen, rör ihop turkiskyoghurt, honung och salt. Tillsätt krossade valnötter. Ställ såserna i kylen tills det är dags att servera.
  • När köttet är grillat, servera det tillsammans med gratängen, såserna och en sallad.
  • Gratängen kan förberedas dagen innan alternativt tidigare på dagen. När det är dags för servering, värm gratängen täckt med folie i ugnen på 150 grader ca 45 minuter.