Ingredienser
8 portioner
- 1,6 kg kalkonkött
- 1 dl rapsolja
- ½ dl japansk soja
- ½ dl kinesisk soja
- 2 msk sweet chilisås
- 1 tsk salt
- ½ tsk svart peppar
Potatisgratäng
- 2 kg potatis, fast
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 5 msk smör
- 5 dl grädde
- 5 dl mjölk
- 150 g chévreost
Chimichurri
- 3 dl finhackad bladpersilja
- 2 dl olivolja
- ½ dl citronjuice
- 3 msk finhackad schalottenlök
- 1 tsk finhackad vitlök
- 1 tsk chiliflakes
- 1 1/2 krm salt
Honungssås
- 5 dl turkiskyoghurt
- ½ dl honung
- 1 krm salt
- 10-15 valnötter
Gör så här
- Börja med att marinera köttet, gör gärna detta några timmar innan det ska grillas. Skär kalkonköttet i lika stora portionsbitar. Vi rekommenderar att göra bitarna lite tjockare (ca 3 cm). Detta för att lättare få ett saftigt resultat när man grillar.
- Blanda ihop olja, japansk soja, kinesisk soja, sweet chilisås, salt och peppar i en stor skål. Lägg ner köttet i skålen och blanda runt. Ställ i kylen tills det är dags att grilla. Ta gärna fram köttet en stund innan.
- Sätt ugnen på 225°.
- Tvätta och skiva potatisen och löken tunna skivor. Om potatisen inte är jordig så rekommenderar jag att inte skala den.
- Värm smör i en stor kastrull. Fräs löken tillsammans med pressad vitlök en liten stund, utan att det tar färg. Tillsätt potatisen sedan och rör runt.
- Tillsätt sedan grädde, mjölk, smulad chévreost, salt och peppar. Låt koka upp och småputtra på svag värme ca 15 minuter.
- Häll över allting i en stor gnssäker form. Grädda i ugnen 30-45 minuter tills potatisen är klar.
- Undertiden gratängen är i ugnen, förberedd såserna. För chimichurrin, rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
- För honungssåsen, rör ihop turkiskyoghurt, honung och salt. Tillsätt krossade valnötter. Ställ såserna i kylen tills det är dags att servera.
- När köttet är grillat, servera det tillsammans med gratängen, såserna och en sallad.
- Gratängen kan förberedas dagen innan alternativt tidigare på dagen. När det är dags för servering, värm gratängen täckt med folie i ugnen på 150 grader ca 45 minuter.
Kalkonbröst - litet
Ordinarie pris
344 kr
Ordinarie pris
Försäljningspris
344 kr
Enhetspris
per