Ingredienser

8-10 portioner

  • 1 st kalkonbröst med skinn (1,5 kg – 1,8 kg)
  • 1 st kalkonlår urbenat (0,9 – 1,2 kg)
  • 4-5 st äpple, i klyftor
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 10 st katrinplommon
  • 1 citron, skivor och rivet skal till penslingen
  • ½ bunt färsk bladpersilja
  • 3 dl äpplemust
  • 50 g smör
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk honung
  • ½ bunt hackad persilja
  • Salt och peppar

Sås

  • 4 dl steksky
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 2 msk maizenaredning

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg äpple, lök, katrinplommon, citronskivor (riv skalet innan) och persilja i en långpanna. Häll över äpplemusten.
  • Smält smöret och blanda i soja, honung, rivet citronskal och persilja.
  • Om kalkonlåret är nätat, klipp upp och rulla ut. Pensla kalkonbröstet runt om med smörblandningen och gör samma med låret. Salta och peppra.
  • Lägg köttet ovanpå äppelblandningen.
  • Ställ in allt i ugnen. Stek tills bröstet har en innertemperatur på 69 grader, ca 1,5-2 timmar.
  • Ta ut köttet och låt vila 20-30 min.
  • Häll stekskyn från långpannan i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka några minuter och smaka av med ev lite äpplemust, honung, salt och peppar.
  • Skiva upp köttet och servera med ugnsrostade potatishalvor som toppats med olja, salt och rosmarin samt stekt brysselkål.