Ingredienser

4 portioner

  • 800 g kalkonfilé (eller helt kalkonbröst)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 400 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • ½ spetskål (500 g)
  • 3 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 pkt bacon (140 g)
  • Färsk timjan

Brynt smörsås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Salt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att steka kalkonfilén hastigt runt om i en stekpanna med smör, salta och peppra. Lägg sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Stek till en innertemperatur på 69 grader, ca 30–40 minuter. När kalkonfilén är klar, låt köttet vila. (Om helt kalkonbröst är tiden i ugnen den dubbla.)

Under tiden som köttet är i ugnen förbered grönsakerna. Skär bort skalet från rotsellerin och skär den i 1 cm breda stavar. Tvätta potatisen och skär i klyftor. Dela spetskålen i grova bitar (ca
8 delar), blanda sedan runt den i en skål med 1 msk rapsolja och lite salt.

Lägg rotsellerin och potatisen i en långpanna eller på en plåt. Ringla över 2 msk rapsolja och salt, blanda runt och sprid sedan ut allt på plåten.

När köttet är färdigt, höj ugnstemperaturen till 225 garder.

Rosta rotsellerin och potatisen i ugnen i 15 minuter, ta ut och vänd runt en gång under tiden. Tillsätt spetskålen till plåten, blanda runt och ställ in i ugnen ytterligare 15 minuter (tills potatisen är mjuk). Ta ut och vänd runt en gång under tiden.

Såsen, bryn smöret i en kastrull tills det är nötigt och gyllene i färgen, vispa under tiden så att det inte bränns. Tillsätt sedan crème fraiche och grädde. Vispa samman på medelhög värme. Det får gärna små bubbla en stund så att såsen får reduceras ned lite och bli krämig. Smaka av med salt.

Skär baconen i mindre bitar och stek det knaprigt i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik med hushållspapper så överblivet fett försvinner.

Servera kalkonköttet i skivor tillsammans med såsen och de ugnsrostade grönsakerna toppat med knaperstekt bacon och färsk timjan.