Ingredienser
8 portioner
- 200-300 g grönkål
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 tsk salt
- 1 kalkonbröst eller 4 kalkoninnerfiléer (1,6 kg – 1,8 kg)
- 25 g smör
- 1 msk kinesisk soja
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
Ugnsrostad potatis och morötter
- 1,5 kg delikatesspotatis
- 3-4 st morötter
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk salt
Whiskysås
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk kalvfond, koncentrerad
- 1 msk kinesisk soja
- 3 msk sirap
- 1/2 dl svartvinbärsgelé
- 2 msk whisky
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Börja med att göra grönkålschipsen, sätt ugnen på 150 grader.
Repa bladen från den tjocka bladstammen. Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över rapsoljan. Vänd runt bladen och massera in oljan så att det kommer olja överallt. Fördela bladen jämnt över plåten.
Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga men inte brända. Öppna ugnsluckan två gånger under tiden samt blanda runt grönkålen.
När grönkålschipsen är klara strö över salt och låt svalan. Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan tills servering.
Smält smöret och blanda i soja. Lägg kalkonbröstet eller kalkonfiléerna i en ugnsform och pensla köttet runt om med smörblandningen. Salta och peppra.
Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 69 grader, ca 1,5-2 timmar för kalkonbröst och 30 minuter för kalkonfiléer.
Ta ut köttet och låt vila medans potatisen tillagas.
Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Tvätta potatisen och morötterna, skär morötterna i stavar.
Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsoljan och blanda runt.
Tillaga potatisen i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills potatisen har fin färg och är mjuk rakt igenom. Efter halva tiden (15 minuter) lägg även morötterna på plåten och blanda runt.
Strö över salt när potatisen och morötterna är klara.
Såsen, blanda i en kastrull vispgrädde, vatten, dijonsenap, kalvfond, soja, sirap och svartvinbärsgelé.
Låt koka på svag värme tills konsistensen är tjockare och såsig, ca 25 minuter.
Tillsätt whiskyn och låt småputtra några minuter till. Smaka eventuellt av såsen med salt och peppar. Red såsen om ni vill ha den tjockare.
Skiva upp kalkonköttet och lägg på ett fat. Lägg potatisen och morötterna på ett annat fat och toppa med grönkålschipsen. Servera allt tillsammans med whiskysåsen.