Ingredienser

4 portioner

  • 800 g kalkonfilé
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½ dl färsk timjan, hackad

Parmesan- och timjansås

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 1/2 dl torrt vitt vin eller matvin
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk kalvfond
  • ½ dl färsk timjan, hackad
  • 2 dl finriven parmesanost
  • Salt

Ugnsrostad potatis och morötter

  • 900 g potatis, gärna små delikates
  • 3 morötter
  • Rapsolja
  • Salt
  • Rucola

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Stek kalkonfilén hastigt runt om, salta och peppra. Lägg sedan filén i en ugnsfast form och gnid in filén med den pressade vitlöken och hackade timjanen. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 69 grader. När kalkonfilén är klar, låt gärna köttet vila en stund.
  • Under tiden köttet är i ugnen, tvätta potatisen och morötterna. Dela stora potatisar på hälften och morötterna i stavar. Lägg allt på en plåt och ringla över olja samt lite salt.
  • När köttet är färdigt höj ugnstemperaturen till 225 grader. Ställ in plåten med potatis och morötter i ugnen ca 30 minuter, blanda runt några gånger under tiden.
  • Sås: Fräs löken och vitlöken glansigt i smör i en kastrull. Häll i vinet, grädden, fonden och lägg i timjanen. Låt småputtra några minuter.
  • Tillsätt sedan parmesanen och koka ytterligare någon minut. Smaka av med eventuellt lite salt.
  • Servera den stekta kalkonfilén skuren i skivor tillsammans med såsen och de ugnsrostade potatisarna och morötterna som blandas med rucola.